Home » Blog » Volume Uniswap bereikt $426 miljoen, DeFi platform verslaat Coinbase

Volume Uniswap bereikt $426 miljoen, DeFi platform verslaat Coinbase

De hype omtrent DeFi bereikt een nieuw hoogtepunt. Het totaal aantal gebruikers van de verschillende applicaties bereikte onlangs de 400.000. Daarmee en daardoor is het maandelijkse volume op de decentrale exchanges (DEX) in augustus maar liefst maal 60 gegaan.

De kern van de huidige DeFi industrie draait om Uniswap. Deze applicatie is het meest dominante platform. Het is goed voor 57% van de gebruikers. Het cumulatieve volume op deze exchange is in de afgelopen 30 dagen gestegen tot meer dan $10 miljard. Het platform verwerkte onlangs zelfs meer trades dan de centraal geregelde Bitcoin beurs Coinbase!

Uniswap, de kern van DeFi

Maar wat is dat Uniswap eigenlijk? Uniswap is een gedecentraliseerde exchange (DEX) die de zogenoemde ‘auto-marketer technique’ gebruikt. Het maakt gebruik van pools van liquiditeit die de prijs van een activa berekent op basis van het smart contract. Daardoor is er geen orderboek met een koper en verkoper die elkaar moeten vinden, en is er ook geen centrale partij waar je een account moet aanmaken. Op basis van het inleggen van deze tokens (of: het staken) krijg je een vergoeding voor het aanleveren van liquiditeit. Een andere term hiervoor is ‘liquiditiy mining’ of ‘yield farming’.

De totale waarde die in deze pool heeft de $1 miljard overschreden. In deze pool zitten tokens (ERC-20, gebaseerd op het protocol van Etherem) gelocked. Op de centrale handelsbeurs FTX is er een index gelist die de activiteit Uniswap volgt. Sinds de lancering is deze index gestegen van $27.000 naar $34.000, een stijging van 25%.

Handelsvolume DeFi decentrale exchanges. Bron: Dune Analytics

Het klinkt allemaal heel erg positief. Maar Vitalik Buterin, de bedenker van Ethereum, liet gisteren weten dat hij sceptisch is over de ontwikkeling. Hij denkt dat de huidige markt van yield farming niet duurzaam genoeg is. De waanzinnig hoge yields zijn in zijn ogen niet ‘sustainable’, En al helemaal niet met de oplopende transactiekosten. Die waren in Ether nog nooit zo hoog als deze week.

“Seriously, the sheer volume of coins that needs to be printed nonstop to pay liquidity providers in these 50-100%/year yield farming regimes makes major national central banks look like they’re all run by Ron Paul.”

De populaire tokens volgen elkaar in rap tempo op. Eerst was het de Yam token die veel aandacht kreeg, maar nu zijn dat $UMA en $Sushi. Sushiswap is een variant op Uniswap en dit platform wint steeds meer terrein.  Het is overigens wel bijzonder: dit project heeft nog geen audit gehad en toch zit er al $1,3 miljard aan fondsen opgeslagen (TVL, total value locked) in het smart contract.

 

Risico’s van DEX’s

Als je liquiditeit biedt aan de pool, kun je hiervoor een rente ontvangen. Op deze manier ontstaat er een markt voor vraag en aanbod, beheerd door een smart contract. Maar de decentrale handel en het inleggen van tokens is niet zonder risico, zo schrijft een onderzoeker van Bitcoin beurs Deribit. Er is namelijk geen centrale plek voor ‘governance en dus is er ook geen wettiging over de problemen die kunnen ontstaan omtrent het uitbetalen van de ‘rent’.

Momenteel is het volume op Uniswap vergelijkbaar met een van de grootste gecentraliseerde beurs Coinbase. Dat is erg indrukwekkend. Daarbij moet wel gezegd orden dat Uniswap (en het kleine broertje Sushiswap) zich richten op de uitwisseling van tokens en cryptocurrencies. Coinbase is natuurlijk ook nog een gateway naar fiat valuta zoals de euro en de dollar.

Ontwikkelaar Hayden Adams laat zien dat het volume op Coinbase op 30 augustus gelijk was aan $348 miljoen, terwijl er via Uniswap voor $426 miljoen aan waarde van eigenaar is verwisseld.

Intussen staan er al weer nieuwe projecten klaar. Yinsure.finance wil op hun platform verzekeringen aanbieden door Nexus Mutual, waardoor veel risico van het investeren wordt uitgesloten. Hiervoor gebruiken ze de yETH token.

Smart contract economy

Dit soort DeFi toepassingen moeten het mogelijk maken om zonder centrale partijen financiële producten te kunnen gebruiken. Deze diensten zijn gebouwd als smart contract en draaien op de Virtuele Machine van ‘supercomputer’ Ethereum. Dit heet de EVM. Binnen deze supercomputer kun je als het ware alle tokens en smart contracts aan elkaar lijmen waardoor ze met elkaar kunnen communiceren.

Omdat DeFi op Ethereum zoveel aandacht krijgt, neemt ook het gebruik van Bitcoin óp het Ethereum protocol toe. In onderstaande grafiek is duidelijk te zien hoe de interesse van WBTC, een Wrapped Bitcoin, sinds juli dit jaar gestaag is toegenomen. Een Wrapped Bitcoin is token op het Ethereum protocol die een BTC representeert. Je ‘locked’ een echte BTC op het Bitcoin netwerk waardoor je deze niet kunt gebruiken. En in ruil daarvoor krijg je dan een WBTC op Ethereum terug, die je kunt gebruiken voor toepassingen zoals Uniswap.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven