Home » Blog » Bitcoin of banken: wie kun je vertrouwen?

Bitcoin of banken: wie kun je vertrouwen?

Bitcoin of banken. Op wie kun je het meeste vertrouwen? Met de paplepel wordt je van kinds af aan aangeleerd dat je een aantal zaken op orde moet hebben, omdat dat “nou eenmaal” zo hoort. Je zorgt voor een vaste baan, een onbepaalde tijdscontract, een koopwoning, trouwen voor het leven, een spaarrekening op je bank. Jawel: het oude bekende ‘huisje, boompje, beestje’.

Er bestaan echter ook andere manieren dan de ‘gevestigde orde’. Niet omdat het nou per definitie stoer is om tegen de gevestigde orde aan te schoppen, maar omdat het nou eenmaal beter bij iemand kan passen. In plaats van een vast contract bij een groot bedrijf na te jagen, kun je ook gewoon voor jezelf beginnen als ondernemer. Of plezier en geluk vinden in vrijwilligerswerk.

In plaats van die koopwoning waar je de rest van je leven krom voor ligt qua hypotheeklasten en onderhoud, kun je ook kiezen voor een huurwoning. Of een woonboot. Of met een camper de wereld rondreizen. Waarom? Omdat het kan en sommige mensen het fantastisch vinden en nooit van hun leven € 1.000 per maand voor een kamer van 10m² in Amsterdam neer willen leggen.

In plaats van voor de rest van je leven te trouwen en bij iemand te blijven terwijl je elkaar na een paar jaar gewoon zat bent, kun je ook kiezen voor je eigen geluk. Of kiezen voor een levensstijl die niet past binnen de gevestigde monogame orde. Het hoeft niet, maar het kan wel.

In plaats van je aan algemene voorwaarden en privacymaatregelen die op het randje van onfatsoenlijke controle grenzen te conformeren, kun je er ook voor kiezen om een grote bank niet op je vingers mee te laten kijken bij elke transactie die je uitvoert.  Het hoeft niet, maar het kan zeker!

Vandaag nemen we je mee in de wondere wereld van wat banken eigenlijk doen en geven we indirect antwoord op de vraag: Bitcoin of banken: wie kun je vertrouwen? Dus wat ga je vandaag leren? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet hieronder

Banken: “Bitcoin is niet te vertrouwen!”

Banken of Bitcoin, het is een tweestrijd die misschien wel oneindig voort zal duren. Banken zijn boos op Bitcoin. Want volgens banken is Bitcoin stom. En onbetrouwbaar. En vervelend. Boos.

Het vermoeden is dat Bitcoin en de hele cryptocurrency-industrie vooral als irritant gezien wordt. Het legt de vinger namelijk op de zere plek van de huidige financiële economie op macro-niveau en is tegelijkertijd de oplossing voor een aantal van die problemen.

Er zijn banken die moedwillig transacties naar crypto-exchanges blokkeren. Dit zijn geen lullige plattelandsbankjes, maar banken met een gigantische impact op de financiële markt. Eén van de grootste tegenhangers van de cryptocurrency-industrie is de ‘Bank of America’, één van de grootste banken ter wereld. Deze bank heeft in haar Algemene Voorwaarden (Terms of Service) opgenomen dat rekeningen mogen worden afgesloten en beëindigd wanneer ze gebruikt worden voor één of meerdere van de volgende acties of aankopen:

 • Illegale drugs of drugsparafernalia;
 • Vuurwapens, munitie of andere wapens;
 • Seksueel gerichte activiteiten of materialen;
 • Pornografie;
 • Obscene of aanstootgevende activiteiten of materialen;
 • Materialen of activiteiten die intolerantie, geweld of haat bevorderen;
 • Ponzi of piramidespelen;
 • Illegaal gokken, gamen, loterijen of loterijen;
 • Digitale valuta’s, zoals bitcoins;
 • Financiering van terrorisme;
 • Fraude;
 • Oplichterij;
 • Geld witwassen; of
 • Elke andere illegale activiteit of onwettig doel.

Dat is nogal een pittig lijstje waar ze Bitcoin en cryptocurrency onder hebben geplaats, vinden jullie ook niet? Daar denken de meeste banken in Amerika heel anders over trouwens, want de meesten volgen de Bank of America nauwlettend en presenteren soortgelijke Algemene Voorwaarden.

Bitcoin of Banken?

Het mag duidelijk zijn dat banken weinig vertrouwen hebben in wat Bitcoin de wereld kan brengen. Zelfs tot in zo’n gradatie dat er actief wordt aangestuurd op het voorkomen dat klanten Bitcoin kunnen bemachtigen. Of banken nu een moreel besef hebben en hun klanten proberen te beschermen of dat ze proberen hun klanten te controleren en beperken is natuurlijk een ethische discussie.

Want voelt het veilig wanneer een bank een transactie naar het buitenland blokkeert? Of voelt het alsof de bank een inbreuk maakt op je privacy? De een zal het gevoel hebben dat de bank zijn of haar veiligheid enorm belangrijk vindt en met je meedenkt en je beschermt. De ander heeft het gevoel dat de bank elke transactie met argusogen in de gaten houdt en je niet de controle over je eigen geld laat behouden zonder zich ermee te bemoeien.

Laten we in ieder geval eens wat dieper induiken op wat banken precies doen en hoe dat met Bitcoin zit. Bitcoin of Banken, the battle!

Maar wat doen banken dan precies?

Een gevoel van veiligheid? Of een gevoel van gecontroleerd worden? Los van wat voor onderbuikgevoel je zelf bij een bepaalde actie hebt, is het in ieder geval goed om eens te kijken naar de functie die banken hebben binnen een maatschappij en de wereldeconomie. Voordat je verder leest, bekijk eerst eens deze informatieve video over de functie van banken binnen onze (westerse) maatschappij.

Nu je de video bekeken hebt is het tijd om eens te kijken waar banken zoal mee bezig zijn en hoe ze interacteren met hun klanten. Wat doen banken precies?

Opleggen van rentes

Banken leggen rentes op en banken keren rentes uit. Dit is eigenlijk een doodeenvoudig samenspel van geld sparen of geld lenen. Wil je geld lenen? Dan betaal je rente over het geleende bedrag. Wil je geld sparen? Dan ontvang je rente over het geleende bedrag. Gelukkig hoef je hier zelf niet over na te denken en helpt een bank je hier even mee. Lief hè? We zetten de rentes even naast elkaar, hoef je ook niks voor te doen. Want wij zijn ook lief.

Geld lenen (€ 10.000 tegen 8% rente)

Je leent €10.000 van je bank en je betaalt hier jaarlijks 8% rente over. Wanneer je dit bedrag na een jaar weer terugbetaalt dan heb je na een jaar 8% x €10.000 = €800 aan rente te betalen.

Geld sparen (€10.000 tegen 0,01% rente)

Je spaart €10.000 op je bank en je ontvangt hier jaarlijks 0,01% rente over. Wanneer je dit bedrag na een jaar nog steeds op je spaarrekening hebt staan, dan ontvang je vanuit je bank daar een rente voor van 0,01% x €10.000 = €1.

Ironisch om te zien dat wanneer jij €10.000 beschikbaar stelt aan jouw bank, je dit €1 oplevert. En wanneer de bank €10.000 aan jou beschikbaar stelt, ze dit €800 oplevert. Vreemd toch, of niet?!

Controleren van transacties

Maak je eens een keer geld over naar je ouders die geëmigreerd zijn naar Hongarije of Roemenië, hangt de SNS-bank aan de telefoon. Of je je er bewust van bent dat er op dat moment een ‘ongewone transactie’ plaatsvindt van jouw rekening naar een buitenlandse rekening.

Niet dat elke transactie gecontroleerd wordt hoor. Het is gewoon een eenvoudig systeem van rode vlaggetjes en belletjes die afgaan bij bepaalde bedragen, bepaalde rekeningnummers, bepaalde type transacties. Je zou zeggen dat dat het goed recht is van een instantie die op de financiële markt is aangesloten, maar de vraag is of dat daadwerkelijk zo is. Uiteindelijk is het jouw geld en is het aan jou wat je met dat geld zou willen doen.

Dus is dat telefoontje van je bank over die ‘ongewone transactie’ een teken van zorgzaamheid? Of een teken van ‘Big Brother is watching you’? Jij mag het zeggen.

Bijhouden van uitgaven

Een van de nieuwere functionaliteiten van veel banken is het ‘voorspelmodel’ waarvan je als consument dankbaar gebruik kunt maken. Feitelijk is dit een onderdeel in het internetbankieren, waarop de bank laat zien welke uitgaven je waarschijnlijk kunt verwachten, op basis van eerder betaalde rekeningen of incasso’s, et cetera. Ook hiervoor geldt dat dit vrij behulpzaam aanvoelt en als dusdanig wordt gebracht.

Keerzijde van de medaille is wel dat een bank natuurlijk letterlijk elke transactie ziet en bijhoudt. Dus ook die overschrijving naar het buitenland. Die bestelling bij een erotische webshop. Die Bitcoin die je aankoopt. Waar je uit eten gaat. Welk hotel je in slaap. De lijst is eindeloos en houdt niet op. Als jij het uitgeeft, weet een bank het.

Blokkeren van aankopen

Wanneer een aankoop geblokkeerd wordt is dat uiterst irritant. Ik heb het dan niet over een automatisch incasso die niet lukt omdat je toch net even wat minder rijk bent dan dat je eigenlijk dacht, maar een transactie die normaal gesproken gewoon uitgevoerd had moeten worden, die om een onderliggend motief van de bank door hun wordt afgeketst.

Helemaal omdat dit motief vaak is gerelateerd aan een moreel bezwaar. Ondanks dat je eigenlijk recht hebt om je geld uit te geven aan wat je maar zou willen, denkt je bank daar in sommige gevallen anders over. De vraag komt dan natuurlijk wel op: “Wie is er nu eigenlijk de baas over JOUW geld? Jij? Of je bank?” Maar hoe zit dat dan met Bitcoin?

Maar wat doet Bitcoin dan precies?

Ook al is Bitcoin natuurlijk geen bank, het kan geen kwaad om even wat specifieke eigenschappen van Bitcoin te belichten om daarmee het contrast aan te tonen. We pakken ze er even bij!

Privacy van Bitcoin

Een van de meest gewaardeerde en gevreesde eigenschappen van Bitcoin is de mate van privacy die je ermee krijgt.  Bitcoin werkt met een ongekende mate van transparantie waar de meeste mensen niet gewend aan zijn. Alle Bitcoin-transacties zijn openbaar, traceerbaar en permanent opgeslagen in het Bitcoin-netwerk. Bitcoin-adressen zijn de enige gegevens die gebruikt worden om te bepalen waar bitcoins worden toegewezen en waar deze naartoe worden verzonden.

Deze adressen worden privé aangemaakt door de portefeuille van elke gebruiker. Als de adressen echter eenmaal zijn gebruikt, worden ze beïnvloed door de geschiedenis van alle transacties waarbij ze betrokken zijn. Iedereen kan het saldo en alle transacties van elk adres zien. Omdat voor een transactie uitsluitend een Bitcoin-adres en een hoeveelheid meegegeven hoeft te worden, is de privacy van Bitcoin ongekend.

Bitcoin of banken

Vrijheid van Bitcoin

Omdat Bitcoin niet aan landsgrenzen is gebonden heb je niet met wisselkoersen te maken en ben je vrij om je Bitcoin uit te geven wanneer, waar en hoe vaak je maar wilt. Een Bitcoin in Nederland is even duur als een Bitcoin in Amerika en je hebt altijd de mogelijkheid om je Bitcoin uit te geven of te ontvangen, zo lang je maar over een geldig Bitcoin-adres beschikt om de Bitcoin naar toe te versturen of vanaf te ontvangen.

En wat je ook maar aan wilt kopen, een Bitcoin-transactie zal nooit worden afgekeurd. Vooruit, je moet natuurlijk wel voldoende Bitcoin op je rekening hebben staan om de transactie uit te kunnen voeren, maar verder zal deze altijd worden verstuurd.

Veiligheid van Bitcoin

Juist omdat de blockchain van Bitcoin voor iedereen te controleren is, is het systeem ontzettend transparant. Elke transactie kan worden teruggevonden. Om dit netwerk in goede banen te leiden, zijn diverse nodes aanwezig die de transacties monitoren. Deze nodes zorgen ervoor dat de blockchain blijft werken en overeind blijft en dat er meer en meer transacties worden uitgevoerd.

Het is onmogelijk om het netwerk van Bitcoin over te nemen. Daarvoor zou je 51% van alle computers die het netwerk beheren tegelijktijdig moeten overnemen en dan heb je het al gauw over duizenden onafhankelijke systemen. De veiligheid van de blockchain zelf is dus gegarandeerd. De veiligheid over je eigen Bitcoin heb je zelf in de hand. Wij adviseren om voor een degelijke hardware wallet te gaan. Zo heb je voor je gevoel je Bitcoin altijd fysiek en veilig bij de hand!

Conclusie

Wij zeggen natuurlijk niet dat banken niet te vertrouwen zijn of dat er in een donker kantoor allemaal hele serieus kijkende mannetjes de hele dag op jouw rekening zitten te kijken om in de gaten te houden wat jij met je geld doet. Maar tegelijkertijd ontkomen we er niet aan dat de interne regels van het bankwezen inmiddels een bepaald effect op ons gevoel van vertrouwen en veiligheid hebben.

En wat te denken van vrijheid? Zeker wanneer het gaat over centen die je zelf hebt verdient, los van waarmee. Daarvan zou je toch op zijn minst mogen verwachten dat je ermee kunt doen en laten wat je wilt?! Het is belangrijk dat je weet wat banken kunnen en wat banken doen. Net zoals dat het belangrijk is dat je snapt hoe de Bitcoin-wereld in elkaar steekt. En gelukkig helpen wij jou daar elke week weer een beetje verder mee!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven