Voor alle crypto enthousiastelingen die de markt goed in de gaten houden is het duidelijk dat 2021 hét jaar gaat worden voor Polkadot!
Natuurlijk zijn de ogen van de grote menigte gevestigd op de ontwikkelingen van Bitcoin of Ethereum, maar inmiddels heeft Polkadot ook ervoor gezorgd dat het behoorlijk wat aandacht naar zich toe trok het afgelopen jaar.
Maar hoe komt dat eigenlijk? Polkadot, of DOT, is namelijk nog relatief nieuw in de crypto wereld. Toch staat Polkadot nu al op de vijfde plek met een Market Cap van ruim 33 miljard dollar en is het stevig op weg om Tether (wat op 34 miljard dollar staat) in te halen en daarmee de top 3 van crypto’s aan te vallen.
Polkadot is nou bij uitstek zo’n crypto die maar lijkt te blijven stijgen, ongeacht wanneer je kijkt. Vliegt de hele markt naar beneden? Dan weet Polkadot de dag toch nog positief in het groen af te sluiten. Om te stellen dat er bij handelaars dus een groot vertrouwen in Polkadot (DOT) is, is de understatement van het jaar.
In dit artikel nemen we zowel de crypto Polkadot eens even flink onder de loep, maar kijken we ook naar de partij achter de schermen. Waaraan dankt Polkadot zijn succes? En wat kunnen we op de langere termijn van het project verwachten? Dit en nog veel meer lees je vandaag in ons meest recente artikel.
Ben jij dus nieuwsgierig naar Polkadot en kun je niet wachten om meer te leren zodat je je vrienden kunt laten zien wat jij allemaal weet over deze revelatie van alle altcoins in 2021? Ga er dan maar eens lekker voor zitten. Wij vertellen je alles wat je moet weten over dit groeipareltje binnen de crypto industrie. Het is tijd… voor Polkadot!
Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg en toelichting op Polkadot géén financieel advies is. Dit artikel is uitsluitend informatief bedoeld.Wij zijn géén financieel adviseurs!
Polkadot (DOT): Wat is Polkadot eigenlijk?
Het is natuurlijk fantastisch dat Polkadot zo lekker bezig is en zeker als je in het verleden hebt geïnvesteerd in Polkadot dan kan het feest wat jou betreft nog wel even doorgaan. Maar wat is Polkadot eigenlijk? Waarom is het zo succesvol?
Polkadot manifesteert zich als een protocol dat gericht is op sharding en multi- en crosschain gegevensoverdracht. Dat doet Polkadot volledig vanuit een open source oplossing. Natuurlijk snap je precies wat een sharding multi- en crosschain protocol inhoudt en allemaal doet, maar voor de zekerheid lichten we het toch een beetje toe.
De hele essentie van Polkadot is dat het dankzij zijn protocol voor verschillende blockchains mogelijk maakt om met elkaar te communiceren en te werken. En dat is best uniek en tof. Zeker omdat de meeste blockchains puur intern gericht zijn op de eigen datastromen en een privaat netwerk.
Polkadot zorgt er dus voor dat deze verschillende blockchains met elkaar kunnen werken en kunnen integreren. Polkadot zelf noemt dit ook wel interoperabiliteit. Yes, dat is een flinke woordwaarde met Scrabble!
Interoperabiliteit – hét onderscheidende vermogen van Polkadot
Met bijna 8.000 verschillende crypto’s op de wereld is bij elke nieuwe crypto altijd de vraag wat nou precies de toegevoegde waarde van nóg een crypto is. Gelukkig heeft Polkadot op die vraag een duidelijk antwoord. Het onderscheidende vermogen van Polkadot is zonder twijfel de cross-chain interoperabiliteit.
Hiermee mikt Polkadot op een volledig decentraal en bovenal privé netwerk waarin bestaande en nieuwe blockchains met elkaar kunnen samenwerken. Ook maken zij hiermee het implementeren van nieuwe toepassingen en diensten eenvoudiger.
Deze losse blockchains worden ‘parachains’ genoemd door Polkadot. Via de relay chain van Polkadot kunnen deze onderliggende parachains met elkaar communiceren en op een betrouwbare manier transacties delen. Hierdoor kunnen toekomstige toepassingen met data van een private blockchain gebruikt worden op een publieke blockchain.
Om de interoperabiliteit tussen verschillende parachains optimaal te benutten is Polkadot bezig met het ontwikkelen van Cross Chain Message Passing (oftewel XCMP). Daarmee kan Polkadot onafhankelijk van elkaar bestaande parachains met elkaar verbinden. Dit klinkt wellicht abstract, maar de mogelijkheden en potentie is eindeloos.
Het gevecht van Polkadot tegen schaalbaarheid
Schaalbaarheid is inmiddels het allergrootste probleem binnen de blockchaintechnologie. Leuk natuurlijk dat je netwerk lekker bezig is met 10 gebruikers. Maar wat gebeurt er wanneer ineens die 10 gebruikers er 10 miljoen worden?
Heel veel blockchains lopen bij een sterke toename in het aantal transacties op tegen hogere kosten en langere doorlooptijden. Hierdoor is de maatschappelijke toepasbaarheid van blockchain op grote schaal nog een uitdaging. Dit komt voornamelijk omdat elke transactie door een zogeheten node moet worden gevalideerd. Een tijdrovend en kostbaar proces.
Een alternatief hiervoor is de techniek van sharding. Polkadot maakt gebruik van deze technologie en sharding stelt het blockchain in de mogelijkheid om enorm veel transacties tegelijkertijd uit te voeren. Zeker ten opzichte van oudere blockchaintechnologieën. Sharding is bijvoorbeeld ook een belangrijk onderdeel van Ethereum 2.0. Maar waar Ethereum nog druk aan de weg timmert met dit concept, is Polkadot al begonnen.
De kern van Polkadot: De Relay Chain
De absolute kern van Polkadot is de zogenaamde Relay Chain. Alle geschakelde blockchains op Polkadot worden stuk voor stuk gekoppeld aan de Relay Chain en staan via de Relay Chain met elkaar in verbinding. De Relay Chain heeft als verantwoordelijkheid om voor overeenstemming te zorgen tussen de diverse blockchains en zorgt ervoor dat deze via de XCMP kunnen communiceren met elkaar.
Alle nodes die via het Polkadot protocol dienen te valideren die staken DOT-tokens op de Relay Chain. De Relay Chain heeft vervolgens als schone taak om ervoor te zorgen dat simultane transacties op verschillende parachains tegelijkertijd kunnen worden verwerkt en gevalideerd. Dit zorgt er dankzij het sharding voor dat het protocol schaalbaar is. De Relay Chain stuurt indirect dus ook de Parachains aan.
Parachains: de werkbijen van Polkadot
Waar de Relay Chain de heilige overheersende graal is, zijn de Parachains waarschijnlijk de werkbijen van Polkdot. De Parachins beheren de individuele blockchains van eindgebruikers. Deze kunnen ook hun eigen tokeneconomics ontvangen of inzetten voor hun eigen blockchain landschap.
Parachains kunnen volledig worden geoptimaliseerd voor een specifieke behoefte of toepassing binnen een unieke blockchain. Dat is natuurlijk voor veel partijen extreem interessant, zeker omdat de daadwerkelijke werking van de blockchain op deze manier volledig aansluit bij de wensen van de eindklant. En dat terwijl de garantie er is dat de blockchain via de Parachains en de Relay Chain naadloos, goedkoop en snel kan samenwerken met andere blockchains.
Ondanks dat schaalbaarheid een grote pré is van Polkadot, zijn er limieten gesteld aan het aantal parachains wat men beschikbaar stelt. Partijen kunnen in daadwerkelijke veilingen meedoen en bieden om zo’n parachain (dus eigen blockchain binnen Polkadot) te bemachtigen.
Blockchain bridges: De oplossing voor communicatie
Blockchain bridges, of kortweg ‘bridges’ zijn de oplossing van Polkadot voor de cross-chin communicatie. Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een Bitcoin-blockchain met een ERC20-blockchain (zoals Ethereum) te kunnen laten communiceren.
Ondanks dat de twee blockchains uitstekend in staat zijn om zelfstandig te opereren, hebben ze een bridge nodig om met elkaar te kunnen samenwerken. Dankzij bridges is het Polkadot protocol dus in staat om de interoperabiliteit van cross-chain toepassingen te realiseren.
Het consensusalgoritme van Polkadot: NPoS
De hele essentie van een blockchain is de gegevensuitwisseling en afstemming van gegevens via de nodes van een netwerk. Hier heeft elke blockchain zijn eigen algoritme voor, waarin de onderliggende nodes tot consensus komen dat de data op de blockchain juist is.
Polkadot gebruikt een consensusalgoritme wat een verbastering is van het bekende Proof of Stake (PoS) algoritme. Zij gebruiken een Nominated Proof of Stake (NPoS). NPoS bestaat uit meerdere rollen:
- Nominators
- Validators
- Collators
- Fishermen
We zetten de vier verschillende rollen van het NPoS consensusalgoritme van Polkadot even voor je uiteen.
Nominators
Het consensusalgoritme van Polkadot begint bij de Nominators. Zij beveiligen de Relay chain door de juiste validators te kiezen. De rol van nominator is bij uitstek geschikt voor DOT-houders die hun crypto willen staken en zo meer crypto te vergaren vanuit de nominator-rol, zonder 24/7 online te hoeven zijn om als validator te fungeren.
Validators
Validators zijn de werkbijtjes van het algoritme. Zij worden door de nominators geselecteerd om het zware werk te mogen doen. Dit gebeurt een paar keer per dag. De door nominators gekozen validators spelen een sleutelrol in het algoritme en zijn verantwoordelijk voor het accorderen en consensus bereiken over de transacties op de onderliggende en overkoepelende blockchains.
Collators
De collators zijn verantwoordelijke voor de algehele consensusalgoritme van de onderliggende nodes. Zij regelen dus alle transacties op de onderliggende blockchain. Omdat elke collator bij elke blockchain dezelfde rol vertegenwoordigt, erkennen ze elkaar ook als gelijken. Dit maakt het mogelijk dat de transacties uit de ene blockchain gelijkwaardig zijn aan transacties uit de andere blockchain en dat collators met behulp van de Relay Chain interoperabiliteit te genereren.
Fishermen
De ‘fisherman’ of vissers van het Polkadot netwerk bestaan nog niet, maar deze krijgen in de toekomst een controlefunctie op de Collators. Zij controleren dus als een soort van second opinion de transacties en het aanmaken van nieuwe blokken op de blockchain, zodat er geen ongeldige transacties worden gedaan.
DOT, de tokeneconomics van Polkadot
Inmiddels kan de wereld bijna niet meer om DOT heen. Er wordt veelvuldig gehandeld in en gespeculeerd over de koers van DOT. Los van dat DOT een steeds prominentere rol speelt binnen de crypto industrie, neemt DOT ook een belangrijke rol in binnen de infrastructuur van Polkadot zelf. Je ziet DOT als token terugkomen in zowel een staking variant als binnen de governance van Polkadot zelf.
DOT-tokens en staking
Je voelt hem al aankomen wanneer we het hadden over het consensusalgoritme van Polkadot, de variant op de Proof of Stake. Ook in het Nominated Proof of Stake (NPoS) model wordt gebruik gemaakt van de interne token DOT om te staken. Dankzij staken wordt het mogelijk om transacties op de blockchain uit te voeren, te valideren en vast te leggen. Stakers leggen hiervoor hun DOT-tokens ten gunste van het netwerk in en ontvangen hiervoor een vergoeding.
DOT-tokens en governance
DOT-tokens worden ook gebruikt voor een stuk governance. Hiermee wordt bedoeld dat iedereen die een DOT-token in zijn bezit heeft ook recht heeft op een stukje inbreng binnen de richting van DOT. Zo hebben zij inspraak in zken als handelskosten, het toekennen of verwijderen van parachains, maar ook op zaken als de technische ontwikkeling van het Polkadot protocol. Uiteraard geldt dat hoe meer DOT je in je bezit hebt, hoe zwaarder je stem weegt.
Dat gezegd hebbende, de governance bij Polkadot is sowieso wat anders ingericht dan binnen andere projecten. Dat komt met name door de manier waarop het bestuur wordt gefaciliteerd. Dit bestuur gaat namelijk over keuzes in welke mate updates worden uitgevoerd en op welke manier er aanpassingen aan het netwerk worden gedaan.
Polkadot legt het bestuur uit handen. Dit doen zij door een “user-driven governance” model neer te leggen. Hierdoor hebben dus niet de bedenkers van Polkadot de volledige macht over de strategische richting, maar ligt dit volledig bij de gebruikers van het Polkadot-netwerk en de bezitters van DOT-tokens.
Hierdoor kunnen alle belanghebbenden toetreden tot het bestuur en zich opgeven voor een Technisch Commité. Gezamenlijk bepalen deze groepen de visie en richting van Polkadot in de toekomst.
Polkadot kopen?
Sinds February 2021 kun je nu ook DOT kopen op Bitvavo. Klik hieronder op de banner om DOT op Bitvavo te kopen!
Conclusie
Polkadot is niet zonder reden één van de allergrootste sensaties van de crypto-industrie in 2020 geweest. Het project is net een jaar oud en weet zich absoluut te onderscheiden van andere protocollen. Het lijkt een zeer veelbelovend project te zijn wat in de praktijk alleen nog maar meer en meer zal toenemen in populariteit.
Dankzij hun sharding-technologie voorkomen ze een veelvoorkomend probleem binnen de blockchainindustrie, namelijk de schaalbaarheidsproblemen. Hiermee lopen zij voor op Ethereum, wat momenteel nog steeds belachelijk hoge fee’s rekent voor unieke transacties.
Daarnaast lossen zij een probleem op waar veel blockchains tegenaan lopen, namelijk de interoperabiliteit. Omdat zij gebruik maken van de cross-blockchain-transacties via XCMP, is de communicatie tussen verschillende blockchains mogelijk.
Ook is de governance goed ingericht. Door de governance bij de gebruikers zelf neer te leggen wordt op die manier decentraal bepaald welke richting de visie en ontwikkeling van het protocol op moet gaan. Dit leidt weer tot meer tevredenheid onder de gebruikers, meer gebruikers, een betere koers en meer invloed.
Polkadot (DOT) heeft een waanzinnige potentie en lijkt op de goede weg om zich te nestelen in de top 3 cryptocurrency’s aller tijden. We hopen je in dit artikel een goed overzicht te hebben gegeven van wat Polkadot de blockchain industrie allemaal te bieden heeft. Maar uiteraard kun je altijd nóg verder de diepte in.
Behoefte aan een totaaluitleg van Polkadot? Trek dan eens 5 kwartier van je leven uit om vanuit Polkadot zelf alle spreekwoordelijke ‘ins and outs’ over het protocol in je op te nemen.