Home Ā» Blog Ā» Welke impact hebben blockchain en crypto op de financiĆ«le wereld?

Welke impact hebben blockchain en crypto op de financiƫle wereld?

De laatste jaren zie je steeds vaker nieuwsberichten over blockchain en crypto voorbijkomen. En dat heeft natuurlijk een reden. Het is niet voor niets dat we steeds vaker over deze onderwerpen lezen. Blockchain en crypto worden steeds belangrijker, en spelen ook een steeds grotere rol in ons leven.

We zullen in dit artikel bespreken welke impact blockchain en crypto kunnen hebben op de financiƫle wereld. Ook zullen we kort ingaan op een aantal andere markten waar blockchain een bepalende rol in kan gaan spelen. Want blockchain kan niet alleen de financiƫle wereld veranderen. Het is in staat om de gehele wereld te veranderen. En we zijn pas net begonnen!

Wat is blockchain?

Laten we eerst eens even bij het begin starten, zodat je begrijpt waar we het over hebben. Blockchain is een technologie voor het opslaan en overdragen van informatie om transacties uit te voeren en te beveiligen. De bekendste technologie die er gebruik van maakt is Bitcoin, waar je in het nieuws ook het meeste over hoort.Ā 

De blockchain maakt het mogelijk om een gedetailleerde geschiedenis bij te houden van interacties tussen gebruikers van dezelfde dienst, zonder dat deze kan worden gewijzigd of vervalst. Bitcoin heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het mogelijk is het aantal tussenpersonen dat bij transacties betrokken is, te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid van de gegevens.

Het is dus niet zo dat je alleen crypto kunt bewaren op de blockchain. Het is ook mogelijk om allerlei andere data te bewaren op de blockchain. Denk aan persoonsgegevens, documenten, afbeeldingen of aan contracten. Hierdoor zijn er ontzettend veel mogelijkheden te bedenken. Iedere dag komen er nieuwe cryptoprojecten bij die gebruik maken van de blockchain.

Hoe werkt de blockchain?

De blockchain werkt met een munt of token die geprogrammeerd kan worden. Wanneer een gebruiker transacties doet, worden deze toegevoegd in een blok. Vervolgens valideren de nodes van het netwerk, de zogenaamde miners, elk blok. Het blok krijgt een tijdstempel en wordt samen met andere blokken verzameld om een keten te vormen (de chain). De ontvanger en alle netwerkgebruikers kunnen dan de transacties zien.

De inhoud van deze transacties blijft echter vertrouwelijk. De transacties worden doeltreffend beveiligd door de deelnemers aan het computernetwerk dat door de blockchain wordt gevormd. Dit voorkomt onder meer dat gegevens in bedrijven worden gehackt.

Het gebruik van de blockchain reikt veel verder dan digitaal geld. Het kan worden gebruikt voor de overdracht van activa, effecten, stemmen en aandelen. Het kan ook worden gebruikt als register, ter ondersteuning van de traceerbaarheid van producten en activa, en om digitale inhoud te authentiseren.

Evenzo kan de blockchain de voorwaarden van een contract automatisch uitvoeren zonder menselijke tussenkomst. Dit noemen we ook wel smart contracts, en deze zijn het belangrijkst voor de financiƫle wereld.

Belangrijkste voordelen van de blockchaintechnologie

Digitalisering van bankverrichtingen

De blockchain is een van de instrumenten die het mogelijk maken documenten, financiƫle activa of zelfs valuta te dematerialiseren. In het laatste geval zijn virtuele munten zoals Bitcoin, Ethereum of Ripple het meest regelmatig in het nieuws.

In de banksector zou blockchain de opslag en het delen van bepaalde documenten kunnen vergemakkelijken. Het zou het ook mogelijk kunnen maken een register van gecertificeerde persoonsdocumenten op te zetten aan de hand van een cryptografische digitale vingerafdruk die in de blockchain wordt gebruikt. Een ander aspect van deze technologie is de fraudebestrijding.

De strijd tegen fraude

Met de blockchain wordt de database regelmatig gesynchroniseerd om ervoor te zorgen dat alle toegevoegde gegevens ook in alle andere kopieƫn terug te vinden zijn. Dankzij deze innovatie kunnen bankdocumenten beter worden beveiligd en kan de echtheid ervan gemakkelijker (en sneller) worden geverifieerd.

Transacties kunnen sneller gevonden worden

De blockchain is gebaseerd op opeenvolgende blokken van transacties die aan elkaar zijn gekoppeld. Geen enkele wijziging of transactie kan ongedaan worden gemaakt of worden gewijzigd. Het is ook niet mogelijk een blok te wijzigen dat voorafgaat aan een ander blok, omdat zij deel uitmaken van dezelfde keten.

Deze onderlinge afhankelijkheid tussen de blokken die samen de blockchain vormen, zou het in de toekomst mogelijk maken een betere controle en traceerbaarheid van transacties te garanderen.

Lagere kosten

Ten slotte zou blockchain het mogelijk maken de traditionele controles te beperken, zonder het algemene niveau van vertrouwen in het banksysteem te verlagen. Het zou ook het aantal tussenpersonen verminderen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er veel minder kosten nodig zijn om transacties te verwerken. Ook kunnen transacties sneller uitgevoerd worden, waardoor gebruikers minder lang hoeven te wachten om een transactie te voltooien.Ā 

Wat is de impact van blockchain op de banksector?

Veel banken lijken niet blij te zijn met de komst van blockchain en crypto. Er zijn dan ook genoeg mensen die verwachten dat banken in de toekomst verleden tijd zijn wanneer men overstapt op crypto. Dat komt doordat mensen eigenlijk helemaal geen bank meer nodig hebben wanneer ze gebruik maken van crypto.

De transacties die mensen uitvoeren worden door de nodes in het netwerk van de blockchain behandeld. Zij zorgen ervoor dat alle transacties valide zijn, waarna ze worden toegevoegd in een blok. Hiervoor krijgen ze een beloning. Iedereen die een transactie uitvoert moet hiervoor transactiekosten betalen. Echter, dit is vaak veel goedkoper dan bij een bank.

Helemaal wanneer we kijken naar het verzenden van geld naar het buitenland levert het gebruik van crypto veel voordelen op. Normaliter moet je namelijk hoge transactiekosten betalen om geld naar een ander land te sturen. Helemaal wanneer dit land buiten Europa ligt. Ook duurt het dan enkele dagen voordat het geld op de rekening van de ontvanger staat.

Een crypto-transactie kost vaak maar enkele centen en staat binnen een kwartier op de rekening van de ontvanger. Er zijn tegenwoordig ook genoeg blockchains waarbij het geld meteen op de rekening van de ontvanger staat.

Banken kunnen samenwerken met de blockchain

Blockchain en crypto hoeft niet per se het einde te betekenen voor de banksector. Ze kunnen er namelijk ook voor kiezen om de blockchain juist voor zich te winnen. Door zelf een sterke blockchain en cryptomunt te ontwikkelen, verzekeren ze zichzelf van een plek in de toekomstige financiƫle wereld.

En dat is ook wat er gebeurt. Zo is de Europese Centrale Bank (ECB) bezig met het ontwikkelen van een eigen stablecoin. Dit is een cryptomunt die altijd dezelfde waarde heeft (gelijk aan de euro of dollar).

Wanneer banken zich blijven verzetten tegen blockchain en crypto, ziet de toekomst er minder rooskleurig uit. Uiteindelijk zullen mensen zelf over gaan stappen op crypto. Dat is iets wat niet tegengehouden kan worden. Mensen zijn klaar met de hoge kosten die ze betalen voor het uitvoeren van transacties, maar ook met de inflatie. Door je geld in crypto te beleggen, kun je je vermogen beschermen tegen een waardedaling. En dat is ook precies de volgende impact die blockchain kan hebben.

Mensen beleggen meer in crypto dan aandelen

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om hun geld in crypto te beleggen, in plaats van in aandelen. De winsten die bij crypto te behalen vallen, zijn niet te vergelijken met die van aandelen. De koers van cryptocurrencies stijgen in een dag soms met 20% tot 30%. Dat is een rendement dat je in de meeste gevallen niet op aandelen behaald in Ć©Ć©n jaar.

Hierdoor zijn er ook steeds meer nieuwe cryptocurrencies, waardoor er ook steeds meer keuze is voor de belegger.

Door het geld te beleggen in crypto, wordt het vermogen ook beschermd tegen inflatie, zoals we daarnet al zeiden. Ieder jaar wordt de euro of de dollar minder waard. Gemiddeld is er een jaarlijkse inflatie van 2%. Daarbij komt ook nog eens het feit dat mensen tegenwoordig rente aan de banken moeten betalen om hun geld op een spaarrekening te laten staan.

Wanneer er steeds meer geld wordt belegd in crypto, zullen ook steeds meer blockchainprojecten de kans krijgen om te groeien. Het zal ervoor zorgen dat we over een lange termijn genomen meer cryptobedrijven zullen zien die bezig zijn met de blockchain. En dat zorgt er weer voor dat blockchain een steeds grotere impact gaat hebben op de financiƫle wereld, waardoor het cirkeltje weer rond is.

Tokenizen van aandelen

Ook op dit gebied kunnen bedrijven ervoor kiezen om crypto en blockchain te omarmen. Het is namelijk ook mogelijk om aandelen te tokenizen, of om juist alleen nog tokens te verkopen in plaats van aandelen.

Tokenizen is een proces waarbij een fysiek product wordt omgezet naar de blockchain. Stel dat jij een schilderij hebt, kun je dat tokenizen. De eigenaar van het token, is dan ook eigenaar van het schilderij. Dus wanneer je ervoor kiest om 10 tokens uit te geven voor het schilderij, is iedere bezitter 10% eigenaar van het schilderij.

Hetzelfde kan met aandelen gedaan worden. Door aandelen te tokenizen, zet je deze aandelen om naar een token dat op de blockchain draait. Op deze manier kunnen bedrijven een grotere markt bereiken, waardoor de waarde van het bedrijf kan stijgen.

Dit is overigens geen toekomstmuziek. Er zijn namelijk al bedrijven die hebben besloten om hun aandelen te tokenizen. En ook is het mogelijk om al op de aandelenmarkt een Bitcoin ETF te kopen. Zo zie je dus dat de traditionele aandelenmarkt zichzelf vermengd met de cryptowereld.

De impact van blockchain op de verzekeringswereld

Ook grote verzekeringsbedrijven vrezen voor het voortbestaan van hun markt, nu blockchain steeds geavanceerder wordt. We hadden het eerder in dit artikel al over smart contracts. En dat is precies waar de verzekeringswereld voor vreest.

Wanneer je nu een verzekering afsluit, doe je dat vaak op de website van een verzekeringsbedrijf. Vervolgens zal een medewerker alles controleren, waarna je een polis krijgt. Heb je schade? Dan zal de schade worden gecontroleerd door een medewerker, waarna deze besluit om de schade wel of niet uit te keren.

Door middel van smart contracts is het mogelijk om dit geheel uit te voeren op de blockchain. Een polis is dan in feite gewoon een smart contract, waarin alle voorwaarden staan beschreven.

Stel dat je schade hebt, zal je de situatie moeten uitleggen en fotoā€™s moeten sturen. De technologie is al zo ver (dankzij Artificial Intelligence, ook wel bekend als AI) dat systemen dit kunnen begrijpen. Blockchain oracles halen dan alle nodige informatie op uit de echte wereld. Denk bijvoorbeeld aan het weer, op het moment dat de schade is opgelopen. Het smart contract bepaald hierna of er schade uitgekeerd zal worden.

Je ziet dus dat er eigenlijk helemaal geen mensen meer nodig zijn om dit soort taken uit te voeren. Omdat de blockchain fraudebestendig is, is het ook vrijwel onmogelijk om nog te frauderen. Dat is iets waar veel verzekeringsmaatschappijen last van hebben. En mocht iemand dat proberen, kan dit op de blockchain worden opgeslagen, zodat andere financiƫle instellingen hier ook vanaf weten.

Ook hier geldt overigens dat dit niet het einde hoeft te betekenen voor verzekeringsmaatschappijen. Ze kunnen er namelijk ook voor kiezen om juist zelf een blockchain te ontwikkelen, zodat ze bovenstaande situatie kunnen realiseren. Echter, ze zullen dit wel op korte termijn moeten doen. Er zijn namelijk al genoeg andere bedrijven die hiermee bezig zijn, en in deze wereld loop je al snel achter de feiten aan.

Geen notaris meer nodig voor het tekenen van contracten

Smart contracts zullen ook een grote impact op notarissen hebben. Wanneer je een huis koopt, doe je dit natuurlijk bij de notaris. Zij controleren of de koper aan alle voorwaarden heeft voldaan, waarna ze de sleutel zullen overdragen aan de koper van het huis.

Deze voorwaarden kunnen echter ook in een smart contract geprogrammeerd worden. Het smart contract controleert of het geld op de rekening van de verkoper is gestort, waarna ze automatisch de sleutel naar de koper versturen.

Tegen de tijd dat dit realiteit is, gebruiken we zelfs misschien geen sleutels meer. Zo zijn er al genoeg sloten die je kunt openen met een chip, die in een mobiele telefoon of in een mens zit. Dit maakt het nog makkelijker, omdat het smart contract dan het eigendom van het huis overzet naar de chip van de koper.

Uiteindelijk zal er altijd een instantie nodig zijn die controleert of alles wel op de juiste manier verloopt. Daarom is de kans klein dat er later geen enkele notaris meer zal zijn. Het is wel zeker dat ze, mocht de blockchain een rol gaan spelen, minder nodig zijn dan voorheen.

Geen belastingfraude meer

We hebben het net al kort over fraude gehad. Het is vrijwel onmogelijk om te frauderen op de blockchain. Een blockchain kan namelijk precies zien hoeveel geld er op een rekening binnenkomt, en hoeveel ervan af wordt gehaald. Hierdoor weet de belastingdienst precies wat de inkomsten en uitgaven van iemand zijn.

Nu moet men nog handmatig de belastingaangifte doen, waardoor er een kans ontstaat dat mensen frauderen zodat ze minder belasting hoeven te betalen. De blockchain kan ervoor zorgen dat er maar twee zekerheden in het leven zijn: dat je ooit zult sterven en dat je altijd belasting zal moeten betalen.

Het is hiervoor wel belangrijk dat alles op de blockchain gebeurd. Wanneer er nog steeds contant geld wordt gebruikt, is het natuurlijk ook nog mogelijk om te frauderen. Zodra er alleen nog gebruik wordt gemaakt van crypto, zal de belastingdienst altijd inzicht hebben in de geldstromen.

Minder inflatie

Je weet misschien wel hoe inflatie werkt. Het is het principe dat geld steeds minder waard wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar wordt vaak voornamelijk veroorzaakt doordat er veel geld bij geprint wordt. En dan geldt het principe van vraag een aanbod: wanneer er steeds meer aanbod is dan vraag, zal de waarde dalen.

Door geld bij te printen willen overheden en centrale banken ervoor zorgen dat de economie draaiende blijft. In tijden van een crisis wordt er extra geld bij gedrukt zodat er ook meer geld in omloop is. Zo zorgen ze ervoor dat consumenten geld uit blijven geven, wat de bedrijven en economie natuurlijk ten goede komt.

Dit heeft natuurlijk ook veel nadelen. Want doordat het geld steeds minder waard wordt, daalt de koopkracht. Dit betekent dat je voor hetzelfde geld over 20 jaar minder kunt kopen dan vandaag de dag. En er zijn genoeg mensen die hier niet blij mee zijn. Wie wil nou dat het geld dat hij heeft verdiend minder waard wordt?

Inflatie kan tegengegaan worden door gebruik te maken van crypto. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin. Er zijn totaal maar 21 miljoen Bitcoins. Dit betekent dat er nooit meer munten bij zullen komen. Daarom zien veel mensen Bitcoin ook als de digitale versie van goud. Er is namelijk geen inflatie mogelijk met Bitcoin.

Nu is dit misschien niet de meest ideale oplossing voor een betaalmiddel. Want als het aanbod de vraag niet kan bijbenen, zal de prijs explosief stijgen. In dat geval hebben we last van deflatie. En dat zorgt ervoor dat het geen praktisch betaalmiddel is.

Er zijn gelukkig genoeg oplossingen mogelijk met crypto en blockchain om dit probleem tegen te gaan. Zo kunnen er bijvoorbeeld cryptomunten ontwikkeld worden waar een smart contract bepaald of er munten bij moeten komen. Deze manier zorgt ervoor dat er geen hoge inflatie of deflatie plaatsvindt.

Andere markten waar blockchain een rol gaat spelen

De financiƫle wereld is niet de enige markt die met blockchain te maken zal krijgen. Je hebt na het lezen van dit artikel wel gezien dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn met blockchain. Hierdoor kan het ook vrijwel overal voor ingezet worden.

Denk bijvoorbeeld aan supermarkten. Ieder product kan op de blockchain worden opgeslagen, waardoor consumenten kunnen zien waar een product Ć©cht vandaan komt. Ook is het dan voor consumenten duidelijk of de boeren een eerlijke prijs voor hun goederen hebben gekregen. En ook kunnen we zien of er kinderarbeid betrokken is bij het maken van bijvoorbeeld kleding.

Ook de muziekwereld kan gebruik maken van blockchain. Wanneer iemand een nieuw nummer heeft uitgebracht, kan de artiest deze op de blockchain plaatsen. Het is dan precies duidelijk door wie en wanneer een bepaald nummer is gemaakt. Denkt iemand dat zijn nummer is gekopieerd? Dan kan een smart contract beide nummers met elkaar vergelijken. Het nummer dat dan als eerst is gemaakt, wordt beschouwd als het originele nummer.

Dit kan overigens ook gedaan worden met bijvoorbeeld afbeeldingen. Sterker nog, dat gebeurt al. Denk maar eens aan alle NFT-kunst die je kunt kopen. Dit is kunst in de vorm van een token welke een unieke waarde heeft. Wanneer jij het token bezit, ben je eigenaar van het kunstwerk. Niemand anders mag het dan gebruiken, omdat het jouw bezit is.

Eigenlijk zouden we zo nog ontzettend lang kunnen doorgaan. Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden te bedenken met blockchain en crypto.

Conclusie

De blockchain is een technologie waarmee waarde opgeslagen kan worden. Maar ook kunnen mensen waarde verzenden in de vorm van cryptomunten of tokens. Dit is een virtuele munt die op de blockchain wordt opgeslagen.

In de toekomst zal blockchain een steeds belangrijkere rol gaan spelen in ons leven. Er zullen daarom veel markten en industrieĆ«n zijn die een grote verandering zullen gaan doormaken.Ā  Een van deze markten is de financiĆ«le wereld.

Denk bijvoorbeeld aan banken. Wanneer mensen zonder tussenpersonen geld kunnen verzenden voor lagere kosten, zal het niet lang meer duren voordat we geen banken meer nodig hebben. Ook het afsluiten van een verzekering en de afhandeling van schade kan op de blockchain uitgevoerd worden.

Het zal ook niet meer nodig zijn om een notaris in te schakelen. Een smart contract kan deze taak prima uitvoeren zonder dat er een mens voor nodig is. De belastingdienst zal ook veel baat hebben bij het gebruik van blockchain, omdat ze minder personeel nodig hebben en het lastiger zal zijn om te frauderen of wit te wassen.

Dit is dus niet de enige markt die het effect van blockchain en crypto zal gaan ondervinden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Echter, we weten niet waar dit allemaal tot za leiden. Het enige dat we kunnen doen is rustig afwachten en de technologie op ons af laten komen.Ā 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven