Home » Blog » Wat is Segwit (Segregated Witness) en hoe werkt het?

Wat is Segwit (Segregated Witness) en hoe werkt het?

segwit

Vandaag gaan we het hebben over Segwit?, Dus wat is Segwit? Goede vraag! Over slechts een paar minuten weet je het complete antwoord erop! En pak je automatisch de antwoorden op nog veel meer vragen mee! Dus ben je ready? Laten we beginnen. Lets go!

Wat is een Segregated Witness (SegWit)?

Segregated Witness is een techniek die bij blockchain en crypto hoort. Wanneer je in deze wereld zit, ben je de term dan ook waarschijnlijk al verschillende keren tegengekomen. Of anders ben je de afkorting van deze term wel tegengekomen: SegWit. Maar wat is een Segregated Witness (SegWit) eigenlijk? Wij leggen het je uit.

Wat is een Segregated Witness (SegWit)?

Al jaren horen we dat er een nadeel aan de blockchain van bepaalde cryptomunten zit. Dat probleem is de schaalbaarheid. Bitcoin heeft hier bijvoorbeeld ook last van. SegWit lost dit probleem dus juist op. Dat is niet de enige voordelen die een SegWit heeft. Daar vertellen we je verder in dit artikel graag meer over. Laten we eerst een vertellen wat een SegWit nou is.

Toen Pieter Wuille in 2015 SegWit bedacht, deed hij dit zodat Bitcoin meer en sneller transacties zou kunnen verwerken. Dit doet een SegWit door de structuur van de data in het nieuwe blok te veranderen. Hierdoor zijn de blokken een stuk kleiner, waardoor er dus ook meer transacties in een blok passen.

Sinds 2017 is Bitcoin officieel overgestapt op het gebruik van SegWit. Echter ging dit helaas niet zonder slag of stoot. Veel miners maken daarom ook nog geen gebruik van SegWit. Ze weigeren simpelweg door de nadelen die deze techniek kent.

Hoe werkt een SegWit?

Normaal gesproken gebruikt de digital signature ongeveer 60% van de beschikbare ruimte in een blok. En dat gebeurt wanneer de signature in het midden van de data staat. Doordat SegWit de digital signatures naar het einde van de data verplaatst, blijft er ineens een stuk meer ruimte over. Er is namelijk een stuk minder data aan de transactie gekoppeld,

Voordat Bitcoin gebruik maakte van SegWit, kon er ongeveer 1MB aan data in een blok staan. Dit zorgde voor een grote wachtrij. Want als er meer data kwam en het limiet al was bereikt, kwamen deze transactie in de wachtrij te staan. Deze wachtrij noemen we ook wel de mempool.

Het koste dan vaak veel tijd voordat de transactie was voltooid. Sinds Bitcoin gebruik maakt van SegWit kunnen ze ongeveer 4 keer zoveel transacties in een blok stoppen, terwijl dat eigenlijk niet helemaal zo is. SegWit gebruikt namelijk een wiskundig trucje waarbij er wordt gekeken naar het gewicht van een blok. En daardoor past er 4MB aan data in een Bitcoin blok. 

Iedere blockchain zou kunnen overstappen op SegWit. Het enige dat ze hoeven te doen is het creëren van een soft fork. Op deze manier kunnen ze de blockchain op een makkelijke manier laten overstappen op de SegWit. Dat is ook precies wat Bitcoin heeft gedaan.

De voordelen van SegWit

We zouden nog terugkomen op de voordelen van een Segregated Witness. Het belangrijkste voordeel is dat het de capaciteit van een blok vergroot, zoals we al hadden verteld. Door SegWit past er in een blok 4 keer zo veel meer data dan wanneer er geen SegWit wordt gebruikt. Er zijn nog meer voordelen…

Transactiekosten zijn lager

Omdat er meer transacties in een blok passen, zijn de kosten per transactie een stuk lager. Dat is logisch, want er zijn meer mensen die betalen voor de transactie. Hierdoor is het totaalbedrag veel sneller bereikt.

Voor een Bitcoin transactie betaal je nu gemiddeld $1 per transactie, terwijl dit eerst ongeveer $30 per transactie was (voordat SegWit werd gebruikt).

Minder bugs

Sinds Bitcoin gebruik maakt van SegWit, heeft het minder last van bugs. In het verleden gebeurde het nogal vaak dat er een bug was waardoor een transactie niet kon doorgaan. De transactie werd dan simpelweg geannuleerd waarna gebruikers de transactie opnieuw moesten uitvoeren. En dat terwijl ze daar zelf niks aan konden doen. SegWit heeft dit probleem voor Bitcoin opgelost. Een mooie bijkomstigheid dus!

Minder lage wachtrij

De wachtrij van cryptomunten die gebruik maken van SegWit is minder lang dan voorheen. Er passen namelijk meer transacties in een blok, waardoor het minder vaak voorkomt dat een transactie in de mempool wordt gezet. Hierdoor zijn cryptomunten die gebruik maken van SegWit dus ook een stuk gebruikersvriendelijker. Ook zal dit ervoor zorgen dat meer mensen gebruik maken van Bitcoin wanneer ze snel een transactie willen kunnen uitvoeren.

Bitcoin bereikt namelijk bijna nooit de 4MB aan transactiedata. Transacties zullen nu dan ook eigenlijk nooit in de mempool te komen staan.

Meer mogelijkheden voor ontwikkelaars

Doordat er meer transacties verwerkt kunnen worden en Bitcoin dus schaalbaarder is, kunnen ook meer ontwikkelaars gebruik maken van deze blockchain. De Bitcoin blockchain wordt in dit geval een stuk toegankelijker voor deze ontwikkelaars. En dat zorgt ervoor dat er ook nieuwe technieken en oplossingen zullen komen. Hoe meer ontwikkelaars applicaties zullen ontwikkelen voor de Bitcoin blockchain, hoe beter we blockchain in ons dagelijks leven kunnen gebruiken.

Heeft SegWit ook nadelen?

Alles heeft zo ook zijn nadelen. Dat geldt natuurlijk ook voor SegWit. Daarom vertellen we je ook graag wat de nadelen van de Segregated Witness zijn.

Het is een kort termijn oplossing

Er zijn verschillende Bitcoin ontwikkelaars die vinden dat SegWit maar een korte-termijn oplossing voor een lange-termijn probleem is. Het protocol doet volgens hen niet genoeg om het probleem van schaalbaarheid op te lossen. Ze zeggen dat er een veel grotere verandering moet komen om het probleem compleet op te lossen.

Niet iedere node gebruikt SegWit

Nog niet alle nodes maken gebruik van SegWit. Een half jaar nadat SegWit was ingegaan bij Bitcoin maakte nog maar 14% van de transacties gebruik van SegWit. Dit komt doordat veel miners SegWit geen fijne techniek vinden. Ze krijgen namelijk een lagere beloning wanneer ze SegWit gebruiken. Ook moeten ze de witness-data sidechain gebruiken, waarvoor ze helemaal geen beloning krijgen. Meer werk voor een lagere beloning dus!

Het veroorzaakt meer onenigheid

In de Bitcoin community is er vaak en veel onenigheid. Deze onenigheid zorgt er soms zelfs voor dat er een nieuwe blockchain (hard fork) ontstaat. Denk maar eens aan Bitcoin Cash. Dat is dus de reden dat veel mensen liever geen SegWit hadden willen zien in de Bitcoin blockchain.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven