Home » Blog » Wat is Consensus algoritmen in Blockchain?

Wat is Consensus algoritmen in Blockchain?

consensus

Vandaag gaan we het hebben over Consensus algoritmen?, Dus wat is Consensus algoritmen? Goede vraag! Over slechts een paar minuten weet je het complete antwoord erop! En pak je automatisch de antwoorden op nog veel meer vragen mee! Dus ben je ready? Laten we beginnen. Lets go!

We weten dat Blockchain een gedistribueerd gedecentraliseerd netwerk is dat onveranderlijkheid, privacy, veiligheid en transparantie biedt. Er is geen centrale autoriteit aanwezig om de transacties te valideren en te verifiëren, maar elke transactie in de Blockchain wordt als volledig beveiligd en geverifieerd beschouwd. Dit is alleen mogelijk vanwege de aanwezigheid van het consensusprotocol dat een kernonderdeel is van elk Blockchain-netwerk.

Een consensusalgoritme is een procedure waarmee alle peers van het Blockchain-netwerk een gemeenschappelijke overeenkomst bereiken over de huidige staat van het gedistribueerde grootboek. Op deze manier bereiken consensusalgoritmen betrouwbaarheid in het Blockchain-netwerk en creëren ze vertrouwen tussen onbekende peers in een gedistribueerde computeromgeving. In wezen zorgt het consensusprotocol ervoor dat elk nieuw blok dat aan de Blockchain wordt toegevoegd, de enige versie is van de waarheid waarover alle nodes in de Blockchain het eens zijn.

Het Blockchain-consensusprotocol bestaat uit een aantal specifieke doelstellingen, zoals tot overeenstemming komen, samenwerking, gelijke rechten voor elk node en verplichte deelname van elk node in het consensusproces.

Een consensusalgoritme is dus gericht op het vinden van een gemeenschappelijke overeenkomst die een overwinning is voor het hele netwerk.

Nu zullen we verschillende consensusalgoritmen bespreken en hoe ze werken.

  1. Proof of Work – Dit consensus-algoritme wordt gebruikt om een ​​miner te selecteren om een blok te vinden en deze te valideren en te bevestigen. Bitcoin maakt gebruik van deze consensusalgoritme. Het centrale idee achter dit algoritme is om een ​​complexe wiskundige puzzel op te lossen en gemakkelijk een oplossing te geven. Deze wiskundige puzzel vereist veel rekenkracht en dus krijgt het node(computer) dat de puzzel zo snel mogelijk oplost, het volgende blok.
  2. Proof of Stake – Dit is het meest gebruikelijke alternatief voor PoW. In dit soort consensusalgoritme investeren validators in plaats van te investeren in dure hardware om een ​​complexe puzzel op te lossen, in de munten van het systeem door een aantal van hun munten vast te zetten als inzet. Daarna beginnen alle validators met het valideren van de blokken. Validators valideren blokken door erop te wedden als ze een blok ontdekken waarvan ze denken dat het aan de grootboek kan worden toegevoegd.
  3. Proof of Burn – Met PoB, in plaats van te investeren in dure hardware-apparatuur, ‘verbranden’ validators munten door ze naar een adres te sturen waar ze onherstelbaar zijn. Door de munten op een onbereikbaar adres te plaatsen, krijgen validators het voorrecht om op het systeem te minen op basis van een willekeurig selectieproces. Het verbranden van munten betekent hier dus dat validators een langetermijnverbintenis in ruil voor hun kortetermijnverlies.
  4. Proof of Capacity – In de Proof of Capacity-consensus wordt verondersteld dat validators beter kunnen investeren in harde schijfruimte dan in plaats van te investeren in dure hardware of het branden van munten. Hoe meer validators op de harde schijf hebben, hoe groter de kans dat ze worden geselecteerd voor het minen van het volgende blok en zo dus hun blokreward krijgen uitgekeerd.
  5.  Proof of Elapsed Time – PoET is een van de eerlijkste consensusalgoritmen die het volgende blok kiest met alleen eerlijke middelen. Het wordt veel gebruikt in goedgekeurde Blockchain-netwerken. In dit algoritme krijgt elke validator op het netwerk een eerlijke kans om zijn eigen blok te creëren. Alle nodes (computers) doen dit door op een willekeurige hoeveelheid tijd te wachten en een bewijs van hun wachttijd in het blok toe te voegen. De gemaakte blokken worden naar het netwerk verzonden voor overweging door anderen. De winnaar is de validator met de minste timerwaarde in het proefgedeelte. Het blok van het winnende node(computer) wordt toegevoegd aan de Blockchain.

 

Er bestaan ​​ook andere consensusalgoritmen zoals Proof of Activity, Proof of Weight, Proof of Importance, Leased Proof of Stake, etc. Het is daarom belangrijk om er verstandig een te kiezen volgens de zakelijke netwerkvereisten, omdat Blockchain-netwerken niet goed kunnen functioneren zonder de consensusalgoritmen om elke transactie die wordt uitgevoerd te verifiëren.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven