Home » Blog » Pas op voor deze 10 Crypto Scam Methodes!

Pas op voor deze 10 Crypto Scam Methodes!

Crypto Scam Methodes

We kunnen er lang of kort over praten, het is altijd interessant wanneer er drama is. Zeker wanneer de drama anderen betreft. Zo kunnen we smullen van mensen die tientallen duizenden euro’s zijn verloren aan oplichtingspraktijken en kijken we elkaar vol trots aan door te stellen dat zoiets ons NOOOIT zal overkomen.

Het is vaak vanaf een afstandje ook niet zo moeilijk te voorspellen. Nietsvermoedende oude vrouw krijgt een paniek-smsje van haar bank, logt in met haar bankgegevens en is vervolgens de inhoud van haar spaarrekening kwijt. Het behoeft weinig uitleg door te zeggen dat 90% van ons hier nooit in zou trappen en een stuk voorzichtiger is.

Toch is het niet zo moeilijk om opgelicht te worden. Zeker wanneer je vol vertrouwen wil investeren in iets, geven maar weinig mensen aan zichzelf toe dat ze zich hebben laten oplichten. Schaamte, verdriet, radeloosheid. Zo maar een paar emoties die opkomen wanneer iemand grootschalig en grof wordt opgelicht.

In elke industrie waar veel geld in omgaat zijn criminelen actief om proberen nietsvermoedende slachtoffers veel geld afhandig te maken. Het is ook niet meer dan logisch. De kans dat er allemaal doorgewinterde criminelen zich richten op de breinaalden industrie of de plaatselijke bingo-club in aan verzorgingstehuis is niet zo groot want daar valt bijna nooit wat te halen.

Waar valt dan wel wat te halen? Precies: een wereld die bol staat van de innovaties, risicovolle beleggingen, steenrijke investeerders en een onvolwassen en onvoorbereide hoeveelheid aan nieuwe toetreders die ook graag een graantje van het succes en de rijkdom willen meepakken. Je begrijpt het al, we hebben het over de crypto industrie!

Vandaag zetten we dan ook de 8 meest gebruikte Crypto Scam methodes voor je op een rij en vertellen we je waar je op moet letten en rekening mee moet houden!

Top 10 Crypto Scam Methodes

De afgelopen jaren zijn er een aantal schrikbarende voorbeelden geweest van oplichterspraktijken die letterlijk honderden miljoenen aan crypto afhandig hebben gemaakt van nietsvermoedende slachtoffers.

Dat is ironisch, want de hele essentie van crypto en blockchain is juist om vertrouwen terug te krijgen in een systeem waar vertrouwen schaars is. Toch is de beste manier om het vertrouwen terug te krijgen een manier waarop je zelf meer kennis op doet.

Want, wanneer je weet waar je op moet letten en de risico’s kent en kunt benoemen, is de kans dat je zelf ten prooi valt aan criminelen al een heel stuk kleiner.

1. Frauduleuze ICO’s

Een ICO (of een Initial Coin Offering) ligt vaak ten grondslag aan de meeste crypto en blockchain projecten. Tijdens een ICO wordt (veel) geld opgehaald om de projecten te ondersteunen en om ze wereldwijd te kunnen lanceren. De afgelopen jaren zijn er weinig meer spraakmakende oplichtingen geweest dan met frauduleuze ICO’s, zeker omdat het om enorme bedragen gaat.

Men start snel een ICO op, kopieert of steelt de whitepaper van iemand anders en lanceert een grootschalige marketingcampagne op social media om investeerders ervan te overtuigen om snel een grote hoeveelheid geld in het project te pompen. Klinkt niet zo moeilijk, toch?

Dit was de modus operandi van Modern Tech. Zij wisten op deze manier $660 miljoen dollar op te halen en vervolgens met de noorderzon te vertrekken en nooit meer gevonden te worden. Andere voorbeelden van frauduleuze ICO’s zijn OneCoin, PlexCoin, Confido, Centratech, Benebit, Vernam en nog vele andere.

Wil je investeren in een ICO? Doe dan altijd wat research naar het team achter de ICO, een duidelijke roadmap, visie, whitepaper en alles wat je maar aan achtergrondinformatie kunt beoordelen voordat je een sprong in het diepe waagt.

 

 

2. Frauduleuze Cryptocurrency Exchanges

Veel veiliger lijkt het te zijn wanneer je gewoon op een platform zelf je crypto kunt aanschaffen en verhandelen. Zeker in het begin als professioneel crypto trader lijkt dat wellicht makkelijker gezegd dan gedaan.

Want welke Cryptocurrency Exchange is te vertrouwen? En welke niet? Er zijn een aantal hele grote crypto exchanges en een aantal hele kleine. Het probleem is echter dat je dat van de buitenkant heel lastig kunt beoordelen.

De reputatie van zo’n crypto exchange is soms lastig te achterhalen, maar gedurende de afgelopen jaren zijn er een aantal exchanges waar heel veel gedoe om is geweest en die je voor de zekerheid beter kunt vermijden. We noemen er een aantal op:

  • Nettocrypto
  • Capital-coins
  • Coinquick
  • Btc-cap
  • Patrimoinecrypto
  • Cryptos-currency
  • Ether-invest
  • Eurocryptopro
  • Finance-mag
  • Good-crypto
  • Mycrypto24
  • Gme-crypto
  • solutions
  • Crypto-infos
  • Cryptavenir
  • Gmt-crypto

Ben je op zoek naar een veilige en betrouwbare cryptocurrency-exchange? Kies dan voor Bitvavo of Binance. Ook Coinbase, Cex.io en Kraken zijn andere betrouwbare partijen, al zijn die wat duurder.

 

3. Ponzi Schemes

Klinkt altijd leuk he, Ponzi Schemes? Maar wat zijn dat nou eigenlijk? Ondanks de gekke naam staan Ponzi Schemes, ook wel bekend als Crypto Piramids, op de derde plaats in onze top 10.

Voor de meer doorgewinterde crypto traders onder ons is de Ponzi Scheme waarschijnlijk het makkelijkste te spotten, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. De meest bekende hybride (ICO & Ponzi) was toch wel die van OneCoin, die ook al eerder in het artikel werd benoemd.

In het kort is een Ponzi scheme een project waarin je wordt gestimuleerd om zelf nieuwe investeerders aan te dragen om zo je eigen rendement te maximaliseren. Ook kreten als “risicoloos” of gegarandeerde ‘return on investments’ zijn veelgehoorde termen wanneer het om Ponzi schemes gaat.

Wees dus gewaarschuwd wanneer je een van dit soort signalen doorkrijgt en kijk goed of je echt wel je zuurverdiende spaargeld in dit soort projecten wilt investeren!

 

4. De honingpot-methode

Laten we voorop stellen dat het altijd enorm balen is wanneer je opgelicht wordt, maar in het geval van deze methode kun je stellen dat het spreekwoordelijke ‘boontje om zijn loontje’ komt. Het is eigenlijk een relatief populaire manier van mensen geld afhandig maken, maar je hoort er eigenlijk vrij weinig over.

De methode werkt behoorlijk simpel. De honingpot is eigenlijk een stuk lokaas wat criminelen neerleggen in de hoop dat er mensen op af komen en die vervolgens een bepaalde investering doen.

Het allermooiste voorbeeld van de honingpot-methode is een crypto trader die ogenschijnlijk per ongeluk een private key van een wallet met 5.000 dollar aan ERC20-tokens in een openbare Telegram-chat gooide. Iedereen kon daarmee inloggen op de wallet om te proberen de crypto over te maken.

Het nadeel van ERC20-tokens is echter dat om deze te verplaatsen je een hoeveelheid Ethereum nodig hebt om de transactie te voltooien. Aangezien je voor een transactie van 5.000 dollar aan ERC20-tokens maximaal een tientje ofzoiets aan Ethereum nodig hebt, vonden veel mensen het de moeite waard om snel een tientje aan Ethereum over te boeken, zodat ze vervolgens daarmee snel die 5.000 dollar aan ERC20-tokens naar hun eigen wallet konden verplaatsen.

Wat ze echter niet wisten is dat de slimmerik die de private key ‘per ongeluk’ had geplaatst een smart contract op de wallet had gezet. Dit smart contract zorgde ervoor dat elke hoeveelheid aan Ethereum die op die wallet binnen kwam onmiddellijk werd doorgesluist naar een andere wallet, zodat de hoeveelheid Ethereum op de wallet altijd 0 bleef en de 5.000 dollar aan ERC20-tokens onaangeraakt bleef. Het brein achter de honingpot wallet vertrok met alle kleine bedragen aan Ethereum en wist op die manier met dit truucje binnen een dag 25.000 dollar te verzamelen. Je moet er maar opkomen!

 

5. Frauduleuze crypto wallets

De hele essentie van crypto wallets is natuurlijk dat je op een veilige manier je crypto vermogen kunt beschermen. Dus juist in de hoek van crypto wallets zijn sommige investeerders onvoorzichtig en kiezen ze snel voor een wallet die claimt veilig te zijn.

Toch zit daar een behoorlijk risico aan. Je weet natuurlijk niet van de buitenkant of een wallet nou veilig is of niet, of dat je wallet eigenlijk niets anders is dan een plek waarnaar jij je crypto overschrijft om er vervolgens nooit meer bij te kunnen.

Het aantal frauduleuze crypto wallets nam in de eerste jaren na Bitcoin schrikbarend toe, maar is inmiddels alweer wat afgenomen omdat zowel Google in de PlayStore als Apple in de AppStore de meeste cryptocurrency applicaties niet meer toestaan. Mocht je twijfelen, vraag dat eens op publieke fora, online groepen of aan vrienden die ervaren zijn in de wereld van crypto welke wallet een juiste en veilige keuze is.

 

6. Airdrops die geen airdrops zijn

Wel eens gehoord van Airdrops? Airdrops zijn een vrij populaire manier om een splinternieuwe crypto onder de aandacht van het grote publiek te krijgen. Je kunt het een beetje zien als de ultieme marketingactiviteit binnen de crypto industrie.

Een Airdrop is het gratis verspreiden van tokens. Vaak aan bestaande klanten, maar soms ook juist een manier om bepaalde mensen te interesseren voor een token en om deze tokens vervolgens actief te gaan verhandelen.

Bij Airdrops is het niet ongewoon dat de tokens gratis lijken, maar dat deze worden ingeruild voor persoonlijke data. Denk bijvoorbeeld aan een naam, een e-mailadres of telefoonnummer. Deze gegevens geef je waarschijnlijk wel vaker weg in ruil voor een gratis training, een gratis e-book, of soortgelijke aanbiedingen.

Bij een fake Airdrop geef je ook dit soort gegevens weg, maar wordt het aantal gegevens wat je vrijgeeft vaak nog veel uitgebreider en ontvang je geen gratis tokens. Je zou zeggen dat dat niet zo’n punt is, maar met de verzamelde gegevens proberen de criminelen vervolgens op andere platforms met jouw data je identiteit na te bootsen en daarop in te loggen of je inloggegevens vanuit de provider te krijgen, omdat ze heel veel persoonlijke informatie over jou kunnen doorgeven om hun geloofwaardigheid kracht bij te zetten.

 

7. Nabootsen van platforms of personen

Het nabootsen van platforms of personen is zonder meer de meest geraffineerde manier van oplichting in onze top 10. Door het aanmaken van een nep social media account waarin oplichters doen alsof zij de directeur, eigenaar of spokesperson van een legitiem crypto bedrijf zijn, zijn al veel mensen hun crypto kwijtgeraakt.

In de afgelopen jaren zijn er al enorm veel varianten van fake accounts voorbij gekomen van giganten in de crypto-industrie, zoals Elon Musk, John McAfee, Vitalik Buterin  en Barry Silbert.

Ook een van de marktleiders op het gebied van crypto trading, de cryptocurrency exchange Binance, is nagebootst. Door een identieke replica van het platform online te zetten wisten criminelen ook een flinke som geld buit te maken.

8. Hackers en onbetrouwbare bestanden

Niet direct gerelateerd aan crypto, maar ergens toch weer wel. Alles wat online gebeurt brengt een zekere mate van risico met zich mee. Hackers zijn altijd op zoek naar systemen die slecht beveiligd zijn om daar hun slag te slaan.

In het geval van het downloaden van onbetrouwbare bestanden worden deze hackers nog eens een flinke hand geholpen. Sterker nog, het is alsof je je voordeur snachts wagenwijd open zet en een knipperend bordje met “HIER LIGT VEEL GELD IN HUIS” naast de open voordeur aan hebt staan.

Als je pech hebt achterhalen hackers veel persoonlijke informatie, inloggegevens voor je e-mail, bankrekeningen, private keys voor je crypto en nog veel meer waarmee ze je heel veel geld afhandig kunnen maken. Wees dan ook altijd voorzichtig wanneer je bestanden op internet gaat downloaden!

9. Gehackte Twitter-accounts (of andere social media)

Naast criminelen die accounts van bekende mensen proberen na te bootsen, zijn er ook hackers actief die bestaande social media accounts van celebrities weten te hacken.

Zodra zij de controle over deze accounts hebben overgenomen, worden de volgers van deze accounts verzocht om relatief kleine hoeveelheden zoals 0,1 Bitcoin over te maken naar een bepaald adres met de belofte dat ze er twee Bitcoin voor terug kregen.

bill-gates-bitcoin

Met name Twitter-accounts van Barrack Obama en Bill Gates zijn voor deze methode misbruikt door hackers. Omdat deze accounts de daadwerkelijke accounts van deze grootheden waren, zijn toch onwaarschijnlijk veel mensen gezwicht voor deze scams en op die manier veel geld verloren.

10. Double or nothing!

De laatste variant die we vandaag bespreken is de verdubbelaar-methode. Hierbij worden investeerders aangemoedigd om aan een nieuw project of een nieuwe wallet bij te dragen en zo hun volledige inleg te verdubbelen. Zij kunnen dit slechts eenmalig doen, dus hoe groter de inleg, hoe groter het rendement.

Zoals je begrijpt is het idee dat het natuurlijk veel meer oplevert wanneer je 10 Bitcoin inlegt, dan wanneer je 0,01 Bitcoin inlegt. Dit zorgt ervoor dat investeerders soms zelfs hypotheken op hun woning hebben genomen om maar zoveel mogelijk in te leggen.

En je raad het al: Van elke Bitcoin die werd geïnvesteerd zagen al deze investeerders er natuurlijk geen enkele terug. Double? Nee, nothing!

Conclusie

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Soms omdat je pech hebt, maar vaak worden mensen opgelicht omdat ze onvoldoende kennis van zaken hebben en daardoor te naïef zijn. Ook al stoot een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen, de allereerste en enige keer dat je je stoot zou wel eens genoeg kunnen zijn om jezelf enorm veel ellende op je hals te halen of heel veel geld te verliezen.

Daarom telt een gewaarschuwd mens dus altijd voor twee. Wees altijd wanneer je een investering wilt doen alert op de mogelijkheid dat zaken veel rooskleuriger geprojecteerd kunnen worden dan dat ze daadwerkelijk zijn. Zorg er altijd voor dat je je eigen onderzoek doet.

En als stelregel kun je gerust vasthouden dat hoe groter het bedrag is wat je wilt of gaat investeren, hoe belangrijker het is dat je je eigen research goed doet. Zorg ervoor dat criminelen geen kans krijgen en verdiep je eerst eens in cryptocurrency’s om te voorkomen dat je zelf het slachtoffer wordt van oplichters en criminelen.

Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk ontzettend veel mooie en legitieme investeringsmogelijkheden binnen de crypto industrie. Je moet alleen wel de goede weten te vinden.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven