Nieuws

VS wilt hardere sancties tegen de Venezuela’s Petro

Een tweeledige groep van Amerikaanse senatoren dringt aan op strengere sancties tegen de door Venezuela gesteunde cryptocurrency, bekend als de Petro.

Het wetsvoorstel, de Venezuela Humanitarian Relief, Reconstruction and Rule of Law Act of 2018, heeft betrekking op een aantal gebieden die verband houden met Venezuela. Zo stelt het voorstel voor om meer humanitaire hulp aan migranten uit het land te bieden. Daarnaast moet de VS zich inspanningen om het “herstel van de democratie” te bevorderen.

Senators Bob Mendendez, Marco Rubio, Bill Nelson, John Cornyn, Dick Durbin, David Perdue, Ben Cardin, Ted Cruz, Tim Kaine, Michael Bennet en Patrick Leahy steunen het wetsvoorstel. Het is voor het eerst gepubliceerd op 24 september.

Het bevat met name een sectie die op een executive order lijkt. Trump ondertekende deze eerdere wet al in maart. Hierin werden sancties opgelegd aan de Petro, een crypto die Venezolaanse president Nicolas Maduro vorig jaar onthulde. De controversiële cryptocurrency heeft van een aantal kanten veel kritiek ontvangen. Echter heeft de regering de Petro alsnog geprobeerd de Petro in verschillende industrieën te implementeren. Eerder deze week zei Maduro dat een openbare verkoop van de Petro volgende maand zal beginnen.

Het wetsvoorstel van de Senaat gaat verder dan de eerdere wet van Trump. Zo mogen inwoners van de VS geen “software” aan de Venezolaanse regering verstrekken. Zo wil de Senaat de lancering van de Petro deels dwarsbomen.

“Alle transacties door een persoon uit de Verenigde Staten of binnen de Verenigde Staten die betrekking hebben op het verstrekken van software voor, of anderszins handelen in een digitale valuta, digitale munt of digitale token, die is uitgegeven door, voor of namens de regering van Venezuela zijn verboden vanaf de datum van de inwerkingtreding van deze wet,” aldus het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel bevat ook een paragraaf waarin wordt opgeroepen tot een “rapport over de impact van cryptocurrencies op sancties van de Verenigde Staten“. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt samen met de Commodity Futures Trading Commission en Securities and Exchange Commission verplicht om een rapport in te dienen bij de desbetreffende congrescommissies. Het rapport moet belichten hoe digitale valuta’s de effectiviteit van Amerikaanse sancties overal ter wereld beïnvloeden.”

Het rapport bevat twee hoofdcomponenten. Ten eerste zal het rapport moeten belichten hoe men crypto gebruikt om sancties van de VS te omzeilen. Ten tweede roept het op tot “aanbevelingen voor nieuwe wetgeving en regelgevende maatregelen”. Zo hoopt het Congres dergelijke gevallen een halt toe te kunnen roepen.

Het rapport zou binnen zes maanden na ondertekening van de wet moeten zijn ingediend.

Foto bron: Coindesk.com

Please follow and like us:

Thanh Lanh Tran (1989) is de hoofdredacteur van Cryptokopen.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *